Noordsingel

Noordsingel

De Noordsingel in Rotterdam. Niets bijzonders. Maar zelf mag ik graag kijken naar oude foto’s van Rotterdam en dan is een gewone foto met een straatbeeld ineens toch interessant. Susan Sontang zei het al in 1977:

Time eventually positions most photographs, even the most amateurish, at the level of art.

De Noordsingel werd aangelegd als onderdeel van het Waterproject van W.N. Rose. De landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher maakten in 1854 een ontwerp voor de aankleding van de singel. In 1862 was de aanleg gereed, maar tot 1870 mocht de Noordsingel niet bebouwd worden vanwege het windrecht van de watermolen van de Blommersdijkse polder. In 1872 werd de gevangenis aan de Noordsingel gebouwd. De oostkant van de Noordsingel werd in de jaren ’70 van de 19e eeuw bebouwd, de westkant in de jaren ’80.

Sinds 1898 staat hier het Gerechtsgebouw van architect Willem Metzelaar, ter vervanging van het Paleis van Justitie aan het oude Haagsche Veer. Daarachter ligt de Strafgevangenis, die dateert van 1872.

Noordsingel

 

Op 16 juli 1941 wist de bemanning een neerstortende Britse bommenwerper zo te manoeuvreren dat het niet op de huizen terecht kwam, maar in de Noordsingel. Daarbij werd het Gerechtsgebouw zwaar beschadigd. Een groep bewoners van de singel heeft hier in 1946 een gedenkteken opgericht.