De Verwoeste Stad is het bekende beeld en Rijksmonument dat Ossip Zadkine maakte naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam. Het is op 15 mei 1953 onthuld en bevindt zich op het Plein 1940, aan de Leuvehaven, naast het Maritiem Museum.
Naar verluidt kreeg Zadkine de inspiratie voor het beeld toen hij vanuit Parijs onderweg was naar zijn vriend, de arts Hendrik Wiegersma in het Nederlandse Deurne. Toen de trein over het luchtspoor door Rotterdam reed zag hij het weggevaagde centrum van de stad.
Het beeld is van brons en stelt een man voor zonder hart, symbool voor het hart van Rotterdam dat verloren ging bij het bombardement. Het beeld wil de vernietiging van de stad door de Duitsers in herinnering brengen. Zelf zei de kunstenaar over deze uiterst expressieve sculptuur:
“… De menselijke pijn bewaren, die veroorzaakt werd aan een stad, die alleen maar het verlangen had te leven en zich uit te breiden als een woud, bij de goddelijke genade. Een angstkreet voor de onmenselijke wreedheid (…) En ook een les voor de toekomst, voor de dageraden van diegenen die jonger zijn dan wij …”
Het beeld goed op de foto zetten is nog niet eens zo eenvoudig, omdat het wordt omringd door hoogbouw. Vanuit deze invalshoek vond ik het heel aardig, omdat het lijkt alsof de figuur de flat ervan weerhoudt te vallen!