Droogleever Fortuynplein

Droogleever Fortuynplein

Het Droogleever Fortuynplein is een complex en deels ongelijkvloers zwevend verkeersplein geregeld met verkeerslichten aan de voet van de Euromast en de Maastunnel. Hier sluiten de stadsroutes s103 en s114 aan op de centrumring s100 en er loopt ook een tramspoor over het plein. Het verkeersplein is vernoemd naar Pieter Droogleever Fortuyn, een zakenman en gemeentebestuurder van Rotterdam in de periode 1868 – 1939 en is begin jaren 40 aangelegd gelijktijdig met de Maastunnel. De aansluitende wegen zijn in de jaren erna in de huidige vorm voltooid.

Pieter Droogleever Fortuyn (1868 – 1938) was een welgestelde Rotterdamse zakenman en liberaal gemeentebestuurder uit een oud patriciërsgeslacht, in de eerste helft van de twintigste eeuw. Na het gymnasium volgde hij een rechtenstudie te Leiden. Na advocaat en bankdirecteur te zijn geweest werd hij wethouder van volkshuisvesting van Den Haag. In die functie maakte hij zich onder meer sterk voor de aanleg van het Zuiderpark. Hij werd in 1925 Tweede Kamerlid en in 1928 volgde hij de plotseling overleden Johannes Wytema op als burgemeester van Rotterdam. Tegelijkertijd zat hij ook drie jaar, tot zijn overlijden in 1938, in de Eerste Kamer, een combinatie van functies die tot in de zestiger jaren van de twintigste eeuw niet ongebruikelijk was.

Je kunt het plein eigenlijk alleen waarderen van bovenaf, vind ik. Rijdend in de auto is het een kwestie van alert blijven, want voor je het weet kom je ergens anders uit dan je had gepland!

Droogleever Fortuynplein Rotterdam