Het zwevende kantoor

Het zwevende kantoor

Het zwevende hoofdkantoor, formeel De Brug, is het hoofdkantoor van Unilever Bestfoods Nederland in Rotterdam zuid. De brug is een vier verdiepingen hoog bouwwerk dat 26 meter boven het bestaande historische fabriekscomplex zweeft. Een goed voorbeeld van effectief met de beschikbare ruimte omgaan en het is een eyecatcher als je Rotterdam binnenrijdt over de Maasboulevard! Het kantoorgebouw De Brug meet 130 meter bij 33 meter. Als het gebouw rechtop zou staan zou zij in de top 10 van hoogste gebouwen van Rotterdam komen.

Het transparante bruggebouw van staal en glas is een spectaculair voorbeeld van prefabricage. De complete staalconstructie is naast de locatie in elkaar gezet en daarna op zijn definitieve plek gezet. Het kantoorgebouw van Unilever is in april 2005 opgeleverd.

Natuurlijk heeft dit gebouw ook een bijnaam: Blue Band gebouw. Feitelijk is dat niet correct, maar het komt doordat een groot deel van de vaste Blue Band-margarines op de Nassaukade wordt geproduceerd. Op deze fabriek staat een groot reclamebord van Blue Band dat vanaf de Boompjes duidelijk zichtbaar was. Hierdoor werd de fabriek in Rotterdam vaak als Blue Band-fabriek aangeduid. In werkelijkheid maakte en maakt deze fabriek naast Blue Band nog veel andere margarinemerken voor Unilever, zowel voor de Nederlandse als de Europese markt. Na 2004, met de bouw van het nieuwe kantoor boven de fabriek, is dit reclamebord minder goed zichtbaar geworden.

 

De Brug - hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam