Mevlana Moskee

Mevlana Moskee

Een moskee in het verder toch redelijk moderne Rotterdam, qua architectuur in ieder geval, is best een vreemde eend in de bijt. Dit is de Mevlana Moskee in de wijk Spangen, goed te zien vanuit de trein, en dat is dan ook de reden waarom ik hier op een stralende zondagmorgen een keer foto’s ben gaan maken.

In 2006 werd deze moskee tot mooiste gebouw van Rotterdam gekozen, de Erasmusbrug achter zich latend. Dat zegt toch wel wat! De deelnemers aan de verkiezing vonden de moskee “een tijdloos gebouw”. “Met zijn sierlijke vormen tekent het mooi tegen de strakke stadse architectuur”. Ook zien de Rotterdammers het gebouw als een symbool van warmte en genegenheid.

Zoals met zoveel gebouwen kan het altijd weer hoger en groter, en dus is daar inmiddels de Essalaam moskee in Rotterdam Zuid. De grootste moskee van West-Europa. Ik blijf het fascinerend vinden dat men het nodig vindt gebouwen te vergelijken en er dan een classificatie aan te geven als ‘de grootste van …’ Het blijft altijd tijdelijk, want voor je het weet is er weer iets groters.