Monumentendag

Monumentendag

Monumentendag stond al een tijd in mijn agenda met een uitroepteken er achter! Een uitgelezen kans om gebouwen te bekijken (en foto’s te maken natuurlijk) die normaal gesproken gesloten blijven voor het publiek. De Van Nelle Ontwerpfabriek stond hoog op mijn verlanglijst en daar was ik niet de enige in, zo bleek wel uit de belangstelling.

Een fascinerend gebouw om in rond te lopen en meer te horen over de achtergronden en het Nieuwe Bouwen.

De voormalige fabriek geldt als een van de voornaamste industriële monumenten in Nederland. De fabriek is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen en is gebouwd tussen 1927 en 1929. Opdrachtgever was de toenmalig directeur van Van Nelle, Cees van der Leeuw. De fabriek behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

In de twintigste eeuw was het een grootschalige productiefaciliteit voor koffie en thee. Tegenwoordig biedt het onderdak aan uiteenlopende bedrijven op het gebied van media en design. Vandaar dat de fabriek sindsdien door het leven gaat als Van Nelle Ontwerpfabriek. Een aantal ruimten wordt gebruikt voor vergaderingen, congressen en evenementen.

De Van Nellefabriek is een rijksmonument en is kandidaat voor de lijst van werelderfgoed van UNESCO.