Gepimpt

Gepimpt

Twintig jaar na oplevering was de buitenkant van woontoren Noordmolenwerf aan een grondige opknapbeurt toe. Architect Victor Mani voorzag de pal achter het Hofplein gelegen flat van een nieuwe goudkleurige regenjas. Het resultaat is verbluffend. Wie niet beter weet, zou zweren dat hij voor splinternieuwe hoogbouw staat. Onder de nieuwe jas gaat echter nog steeds het vrijwel ongewijzigde oorspronkelijke bouwwerk schuil.

De woontoren Noordmolenwerf wordt in 1981, samen met de naastgelegen laagbouw op een tweelaagse parkeergarage, gerealiseerd. Het gebouw telt achttien bouwlagen met negen kleine woningen per verdieping en vormt het letterlijke hoogtepunt van de gemeentepolitiek om in het centrum van Rotterdam grote aantallen sociale huurwoningen te bouwen. Twintig jaar later is de toren hard op weg te verloederen. Het gebouw heeft achterstallig onderhoud, maakt een uitgewoonde indruk en heeft geen enkele aantrekkingskracht op woningzoekenden.

Om deze neerwaartse spiraal te doorbreken vraagt de eigenaar, Woningstichting PWS, in 2001 de Rotterdamse architect Victor Mani om een ontwerpvoorstel voor een goedkope, louter esthetische facelift van het exterieur. Aangezien de balkons last hebben van betonrot, ontwerpt Mani een abstract kleurenschema dat eenvoudig en goedkoop kan worden meegenomen in de na betonherstel noodzakelijke schilderbeurt. De metamorfose start in de loop van 2005 en wordt eind 2006 voltooid. Tijdens de verbouwing blijft het merendeel van de woningen bewoond. Aan de binnenkant van de woningen krijgen alleen de technische installaties, keukenblokken en het sanitair een vernieuwingsbeurt. Wel wordt in het kader van de herpositionering op de bovenste verdiepingen een aantal kleine appartementen samengevoegd. Ook wordt de toren met twee bouwlagen ‘opgetopt’ en verschijnen er acht nieuwe maisonnettes boven op het oorspronkelijke dak.

Uitgangspunt van Victor Mani is dat de facelift ervoor moet zorgen dat de bewoners weer trots zijn op ‘hun’ flatgebouw. De materialisatie en kleurstelling van de nieuwe ‘regenjas’ mogen nog zo hip zijn, de elegante snit is gebaseerd op tijdloze ontwerpprincipes.