Rondje Blijdorp

Rondje Blijdorp

Een rondje lopen in Blijdorp levert interessante fotomogelijkheden op. Zo liep ik tegen dit gebouw aan, met op de voorgrond de woorden ‘Raad van Arbeid’. Dat leek me niet meer van deze tijd en na het nemen van de foto ben ik gaan zoeken naar de geschiedenis van dit fraaie pand. En wat bleek? In 2004 heeft Vestia het pand aan de Walenburgerweg aangekocht. Vestia wil zich inzetten om meer jongeren aan de stad te binden. Met de herontwikkeling van woningen in dit gebouw wordt voorzien in de behoefte aan huisvesting van jongeren.

Het gebouw dateert uit 1934 en bevat ca. 6.400 m2 woonoppervlak. Het gebouw bevindt zich in de wijk Blijdorp aan de Walenburgerweg, Schepenstraat en Baljuwstraat. Het gebouw is door de gemeente aangewezen als monumentaal pand en verkeert bouwkundig in goede staat. Blijdorp staat op de nominatie om aangewezen te worden als beschermt stadsgezicht (dit is echter nog geen vastgesteld besluit).

In het pand zijn 73 woningen van verschillende types gemaakt. Het project sluit aan op doelgroepen van beleid; woningen voor jongeren tussen de 18 en 30 in de sociale huurklasse. De verdeling van de woningen is als volgt: 7 atelierwoningen, 52 zelfstandige wooneenheden, 8 patiowoningen en 6 duo-woningen. Verder zijn er in de kelder parkeerplaatsen gemaakt, plaatsen voor fietsers en een gemeenschappelijke wasmachineruimte.

 

Raad van Arbeid, Schepenstraat, Rotterdam