Schiecentrale

Schiecentrale

Informatie overgenomen van www.schiecentrale.nl

De geschiedenis van het Lloydkwartier gaat terug tot circa 1900. Door de toenemende industrialisering en de groeiende goederenstromen werden nieuwe havenbekkens aangelegd, zoals de Schiehaven, de St. Jobshaven en de Parkhaven. Stuwadoorsbedrijf Müller & Co gaf de Müllerpier zijn naam. De firma Blaauwhoed bouwde het St. Jobsveem en de St. Jobssilo voor de opslag van producten uit de koloniën.

De Lloydpier dankt zijn naam aan rederij Rotterdamsche Lloyd. Die bouwde op de pier een terminal, waar vandaan haar passagiersschepen naar Nederlands-Indië vertrokken. Ook de eerste Rotterdamse elektriciteitsfabriek, de Schiehavencentrale, kreeg een plaats in het Lloydkwartier. Het gebied bloeide. Maar in de decennia na de oorlog nam de bedrijvigheid af. De havenactiviteiten verplaatsten zich verder westwaarts, omdat grotere schepen meer diepgang en meer ruimte voor laden en lossen nodig hadden. In 1996 telde de Schiehaven-Müllerpier, zoals het Lloydkwartier toen nog heette, nog maar enkele havengebonden bedrijven. De braakliggende Müllerpier werd gebruikt als evenemententerrein (ik herinner me de jaarlijkse kermis!).

In dit bijzondere gebied is nu een uniek stuk Rotterdam verrezen met nieuw naast oud en nieuw in oud. Er zijn zo’n 2.000 woningen, vaak met uitzicht op de rivier. De architectuur is noest en spectaculair, passend bij het karakter van het voormalige havengebied. Vele tientallen bedrijven zijn inmiddels in de herontwikkelde havengebouwen actief. Voornamelijk in de commercieel creatieve sector. AV, fim, animatie, ICT bedrijven en kunstenaars in de ‘Schiecentrale’. Archtitectenbureaus in ‘De Nieuwe Maaskant’. Architecten- en ontwerpbureaus in ‘Blaauwhoedenveem’. Maar ook Kühne en Nagel in het voormalige kantoor van de Rotterdamsche Lloyd en het imposante Scheepvaart- en Transportcollege. De ‘stad in de stad’ is het brandpunt van de audiovisuele en ICT-industrie. Mogelijkheden voor vertier zijn en komen er volop, dankzij een groot sport- en evenemententerrein (Lloyd Multiplein) en talrijke uitgaansgelegenheden met onder meer het Onafhankelijk Toneel, Hotel/Grand Café/Brasserie STROOM, het oeroude Café Neeleman (nu Verhip), Restaurant De Zingende Zeeleeuw, Jazzbunker C5 Jazz, restaurant Wijn of Water en het spectaculaire restaurant Ivy.

Het Lloydkwartier heeft een glasvezelnetwerk waardoor alle woningen, bedrijven en opleidingsinstituten supersnel internet ter beschikking hebben voor het up- en downloaden van grote databestanden zoals films.