Wereldhavendagen

Wereldhavendagen

De Wereldhavendagen in Rotterdam zijn een jaarlijks terugkerend evenement dat steeds grotere vormen aanneemt, zo lijkt het wel. Drie dagen is bijna niet genoeg om alles mee te maken en te bekijken! Aan de hand van allerlei demonstraties en excursies kan je tijdens de Wereldhavendagen kennismaken met alles wat er in de havens van Rotterdam gebeurt en wat daar allemaal bij komt kijken. En dat is niet niks, want de Rotterdamse havens zijn een wereldbedrijf! Normaal gesproken kom je niet ver meer als je dat op eigen houtje zou willen bekijken, dus de Wereldhavendagen zijn een uitgelezen mogelijkheid om een kijkje te nemen achter deuren die anders gesloten blijven.

Ik besloot om eens wat ‘out of the ordinary’ te doen en bezocht de opera EISE op een oude zeesleper genaamd ‘Fighter’. Deze opera, die dus gewoon op het scheepsdek plaatsvindt, verhaalt van Eise Eisinga en zijn vrouw Pietje. Eisinga bouwt zijn huis om tot planetarium (tot en met de bedstee aan toe, hetgeen de druppel is voor Pietje ;-)) om zijn gelijk te bewijzen.

Eise Eisinga bouwt tussen 1774 en 1781 het eerste planetarium ter wereld om de paniekzaaierij van dominee Alta te weerleggen. Alta verkondigt namelijk dat de aarde uit zijn baan wordt geslingerd en zal verbranden in de zon. Alleen Eise ziet de fout in Alta’s berekening.

Ik ben helemaal geen liefhebber van opera, maar dit was toch echt zeer vermakelijk! Met minimale middelen een goed verhaal neerzetten met prima zangers en zangeressen. Voor meer informatie, ga naar www.intorno.nl