Wereldmuseum

Wereldmuseum

Het Wereldmuseum in het Scheepvaartkwartier: een museum over culturen in het heden en het verleden.

Het museum is gehuisvest in een prachtig gebouw dat vroeger het clubgebouw van de Koninklijke Yachtvereniging was. Het gebouw stamt uit 1851 en is in 1910 in verband met de groei van de collectie met een verdieping uitgebreid. Na het overlijden van de voorzitter van de Yachtvereniging, Prins Hendrik, is in 1879 is het gebouw verkocht aan de gemeente Rotterdam.

De Koninklijke Nederlandsche Yachtclub was een watersportvereniging in Rotterdam die in 1846 werd opgericht door prins Hendrik. In 1851 werd een classicistisch pand aan de westzijde van de Willemskade in gebruik genomen, ontworpen door de Amsterdamse architect A.N. Godefroy. Het gebouw was bedoeld als sociëteit, om wedstrijden op de Maas te bekijken en verder om de collectie scheepsmodellen en etnologische voorwerpen te huisvesten. Op de begane grond waren kleed- en waslokalen, dienstruimtes en bergingen. Vanaf de eerste verdieping en het balkon konden de leden de wedstrijden op het water volgen. Hier was ook de eetzaal. Op de tweede verdieping was een appartement voor de prins.

Op de begane grond van het museum met prachtig uitzicht over de Maas bevinden zich de nieuwe Café-Wijnbar en het Restaurant. En als je voor een bruiloft of ander evenement een mooie ruimte zoekt: het pand heeft een aantal prachtige zalen!