Zeevaartschool

Zeevaartschool

Rotterdam kent zo z’n pareltjes die gespaard zijn gebleven tijdens het bombardement. De voormalige Zeevaartschool in Delfshaven is er één van. Het gebouw is aangewezen als Rijksmonument, maar nog steeds in gebruik (onderdeel van het Scheepvaart- en Transportcollege).

Het gebouw is niet eenvoudig te fotograferen, simpelweg omdat je er óf te dichtbij staat óf een goed zicht je wordt ontnomen door de bomen. En dus was er maar één oplossing: een vertorama! Dat is een verticale panorama. En dus maakte ik 25 foto’s, die uiteindelijk resulteren in dit eindresultaat.

 

Over de Zeevaartschool: het gebouw is ontworpen door Walter Dahlen en dateert uit 1916. De Zeevaartschool werd opgericht in 1833 en was het instituut waar machinisten en stuurmannen werden opgeleid voor de koopvaardijvloot van de havenstad Rotterdam. Het pand kreeg een toren die als sterrenwacht moest fungeren, maar door de schaarste tijdens de Eerste Wereldoorlog was er geen geld voor een sterrekijker. Die kwam pas in 1922. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw gevorderd door de Duitse bezetter. Na hun vertrek in 1945 bleek veel apparatuur te zijn verdwenen.